Je hoort het steeds vaker, een burn-out door stress op het werk. Door het hectische leven, de crisis en wat je job allemaal met zich meebrengt ligt een burn-out al snel op de loer. Tegenwoordig word er ook veel van je verlangt op het werk: altijd online zijn, fulltime werken, zorgen voor naasten en de overige zorgen die over je heen komen zoals: financiënn, gezondheid, liefde en geluk. Het lijkt erop of je constant moet rennen om de rest van de maatschappij bij te benen, en als je het even niet meer lukt, of de fut is eruit dan kan het zijn dat je een burn-out krijgt. Je energie is weg, je bent futloos, je hebt geen zin meer om te werken, geen zin meer om je te verzorgen of zelfs geen zin meer om iets leuks te ondernemen, dit zijn sterke symptomen van een burn-out. Je bent langdurig vermoeid, je hebt minder energie en je hebt de indruk dat je minder efficiënt bent op het werk omdat daar bijvoorbeeld interne veranderingen hebben plaatsgevonden zoals een andere baas.
Een burn-out is een ernstige vorm van werkgerelateerde stress die wordt gekenmerkt door uitputting, cynisme ten opzichte van het werk en verminderde professionele bekwaamheid. Het kan aanzienlijke invloed hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid, en het herstellen ervan vraagt om gerichte acties. In de eerste plaats is het cruciaal om de oorzaken van de burn-out te identificeren en deze aan te pakken. Dat kan variëren van te hoge werkbelasting tot gebrek aan autonomie of onvoldoende steun van collega's.
Het doorbreken van de cyclus van burn-out vereist het nemen van concrete stappen om de fysieke en emotionele gezondheid te herstellen. Prioriteit geven aan rust en ontspanning is essentieel. Dit kan onder meer betekenen dat je voldoende slaapt, regelmatig pauzes neemt gedurende de dag en tijd besteedt aan activiteiten die je ontspannen en vreugde brengen. Het is belangrijk om grenzen te stellen en werk en privéleven strikt te scheiden, zodat er ruimte is voor herstel buiten de werkomgeving.